Forum I Roku Informatyki UW

zadanie 3

Go down

zadanie 3

Post by k1391 on Wed May 16, 2012 5:10 pm

Wiecie coś może na temat terminu tego zadania, a konkretniej zmiany terminu? Podobno Ciebiera mówił coś na ostatnim wykładzie, że w związku z jego absencją w tym tygodniu termin ma być przedłużony. Ktoś może temu zaprzeczyć/potwierdzić i ewentualnie dać jakieś konkrety?

k1391

Liczba postów : 108
Join date : 2010-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Marcin on Sat May 19, 2012 3:02 pm

Czy mogę prosić, żeby ktoś wrzucił tutaj nazwy najważniejszych elementów/funkcji, których trzeba użyć w zadaniu 3? Linki do materiałów też są mile widziane. Smile
Zaoszczędzi to paru osobom (w tym mi) sporo czasu.
Zadania z WWW niestety polegają na szukaniu nazw i jest to strasznie czasochłonne...

Marcin

Liczba postów : 10
Join date : 2011-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Balloi on Sat May 19, 2012 6:08 pm

Najwyższy czas na naukę korzystania z googla.

Termin na zrobienie mija jutro. Jeśli zmienił, to jakoś nieoficjalnie Razz

Balloi

Liczba postów : 97
Join date : 2010-11-23

View user profile http://pl.pokerstrategy.com/?referer=Arrin

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Marcin on Sat May 19, 2012 6:11 pm

Google bez nazw => 10 godzin
Google z nazwami => 5 godzin
...

Marcin

Liczba postów : 10
Join date : 2011-06-07

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Heniek on Sat May 19, 2012 10:33 pm

Przecież na ostatnim wykładzie Ciebiera powiedział, że przesuwa.

Heniek

Liczba postów : 329
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Balloi on Sat May 19, 2012 10:35 pm

Nie byłem ;/

Dzięki za info Smile
Mógł zmienić ten groźny napis: "20 maja jest ostatecznym terminem!"

Balloi

Liczba postów : 97
Join date : 2010-11-23

View user profile http://pl.pokerstrategy.com/?referer=Arrin

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Krzyszcz on Mon May 21, 2012 9:22 am

Serio nikt nie może napisać, z czego trzeba korzystać w tym zadaniu..?

Krzyszcz

Liczba postów : 46
Join date : 2010-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gricha on Mon May 21, 2012 12:53 pm

avatar
Gricha

Liczba postów : 425
Join date : 2010-10-12
Age : 27
Skąd : Myszków

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by pawel14 on Mon May 21, 2012 5:00 pm

Mógłby ktos napisać jak się odczytuje stronę offline? Co mamy w ogóle do tego użyć?

Próbowałem zastosować manifest z HTML5, ale nie działa.

pawel14

Liczba postów : 118
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Maciek on Fri May 25, 2012 3:42 am

Do działania offline polecam Web Storage z HTML5 Smile

Maciek

Liczba postów : 186
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gracek on Sat May 26, 2012 1:20 am

Ogarnął już ktoś CSS Template Layout? Zrobiłem przykładowy layout według tej instrukcji: http://code.google.com/p/css-template-layout/ i nie działa. Zerżnąłem więc kod z przykładów ( http://a.deveria.com/csstpl/ ) i coś tam śmiga, ale tylko na firefoxie i tylko jak załączę jQuery i tpl_layout.js z zewnątrz (tzn. te same pliki co w przykładach), jak daję do źródła świeżo ściągnięte js'y z dysku to nie działa. Ktoś wie dlaczego?
avatar
Gracek

Liczba postów : 141
Join date : 2010-11-03
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by grzesiek on Sat May 26, 2012 7:54 am

Gracek wrote:Ogarnął już ktoś CSS Template Layout? Zrobiłem przykładowy layout według tej instrukcji: http://code.google.com/p/css-template-layout/ i nie działa. Zerżnąłem więc kod z przykładów ( http://a.deveria.com/csstpl/ ) i coś tam śmiga, ale tylko na firefoxie i tylko jak załączę jQuery i tpl_layout.js z zewnątrz (tzn. te same pliki co w przykładach), jak daję do źródła świeżo ściągnięte js'y z dysku to nie działa. Ktoś wie dlaczego?

Niestety tpl_layout.js z google działa tylko do jquery w wersji < 1.5 (od 1.5 nie działa). Sprawdzone doświadczalnie. Nie wiem czemu działa tylko w Firefoxie (nigdzie indziej nie sprawdzałem).

grzesiek

Liczba postów : 10
Join date : 2011-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Heniek on Sat May 26, 2012 11:11 am

Czyli nie da się tego użyć na Chromie?

Heniek

Liczba postów : 329
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Kasia on Sat May 26, 2012 2:02 pm

U mnie tak samo działa na Chromium, jak na Firefoxie.

Kasia

Liczba postów : 2
Join date : 2010-11-03

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by magdov on Sat May 26, 2012 9:57 pm

Czy ktoś z Was miał problem polegający na tym, że $.setTemplateLayout nie działa, a w konsoli Firebuga pojawia się informacja slot.el is undefined?

magdov

Liczba postów : 37
Join date : 2010-10-12
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Bartek on Sun May 27, 2012 4:03 pm

Miałem tak gdy w jednym z szablonów nie było diva, który miał w cssie przypisane position.

Bartek

Liczba postów : 21
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gracek on Sun May 27, 2012 11:54 pm

Mam textarea o id #foo, do którego pobieram zawartość JSem z localStorage. Dlaczego po zmianie tej zawartości (ręcznie) kiedy odwołuję się do $("#foo").html() zwraca mi pierwotną zawartość, a nie taką, na jaką zmieniłem? Jak sobie z tym poradzić?
avatar
Gracek

Liczba postów : 141
Join date : 2010-11-03
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Maciek on Mon May 28, 2012 12:44 am

Gracek wrote:Mam textarea o id #foo, do którego pobieram zawartość JSem z localStorage. Dlaczego po zmianie tej zawartości (ręcznie) kiedy odwołuję się do $("#foo").html() zwraca mi pierwotną zawartość, a nie taką, na jaką zmieniłem? Jak sobie z tym poradzić?
Powinieneś używać .val()?

Maciek

Liczba postów : 186
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gracek on Mon May 28, 2012 2:17 am

Nie, to samo. Poza tym w tym przykładzie http://www.tinymce.com/tryit/jquery_plugin.php jest użyte html() (link [Get contents]).
avatar
Gracek

Liczba postów : 141
Join date : 2010-11-03
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gricha on Mon May 28, 2012 2:22 am

Generycznie czemu nie działa nie wiem, ale:
1. Możesz jeszcze spróbować .text()
2. Jeśli jest to textarea w którym masz edytor tinymce to do jego contentu mozesz odwolywac sie przez funkcje tinymce.activeEditor.getContent() / setContent()
avatar
Gricha

Liczba postów : 425
Join date : 2010-10-12
Age : 27
Skąd : Myszków

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gracek on Mon May 28, 2012 3:01 am

Dzięki! Co prawda nie skorzystałem z activeEditor, bo mam wiele textarea na stronie i do każdej z nich potrzebuję się odwołać, ale tinymce.get('id').getContent() daje radę.
avatar
Gracek

Liczba postów : 141
Join date : 2010-11-03
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by pawel14 on Mon May 28, 2012 9:19 pm

Czy da się jakoś w panelu admina zrobić GROUP_BY, np.: po nazwie layoutu?

pawel14

Liczba postów : 118
Join date : 2010-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gracek on Tue May 29, 2012 6:45 pm

Ciebiera wrote:Wymagania minimalnie to:
a. mierzenie czasu, który użytkownik spędza na stronie oraz
b. wykrywanie, że użytkownik opuścił stronę
za pomocą oddzielnej aplikacji w django, wykorzystując JavaScriptu i XMLHttpRequest.
Jak realizujecie ten podpunkt? W JavaScript onunload i onbeforeunload nie za bardzo się nadają, bo są wywoływane przy każdym przejściu z jednej podstrony na drugą. Jak wykryć, że użytkownik faktycznie zamknął zakładkę/przeglądarkę?
avatar
Gracek

Liczba postów : 141
Join date : 2010-11-03
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Gricha on Tue May 29, 2012 6:58 pm

Strona - chodzi o dana podstrone, nie o czas przebywania na całej stronie. Przynajmniej tak to zrozumiałem, no i moje rozwiązanie przeszło

Możesz to robić eventami onbeforeunload etc. ale będzie Ci trudno chyba. Mi się przynajmniej nie udało wystrzelić GET'a asynchronicznego fast enough żeby zdążyć przed zamknięciem przeglądarki/zakładki. Chyba że puścisz synchroniczne zapytanie, co też podziała, ale jest brzydkie, bo tak wstrzymujesz trochę Razz
Ja osobiście obrałem również nie za ładną, ale działającą metodę. Poprostu co sekunde strzelam GET'em, a serwer rozpoznaje które to wywołanie widoku i aktualizuje ile na nim siedzę.
avatar
Gricha

Liczba postów : 425
Join date : 2010-10-12
Age : 27
Skąd : Myszków

View user profile

Back to top Go down

Re: zadanie 3

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum